İnternet üzerinden uygun fiyatlı bir beyaz eşya veya televizyon gibi maddi değeri yüksek bir mal satın aldınız, satıcı ürünü kargoya verdi ancak gelen üründe hata, hasar var! Ne aşamada, ne yapmalı? İki aşama var kaçıran zorlanır, yazımızı dikkatle okuyun eğer böyle bir alışveriş niyetiniz varsa veya yaptı iseniz…

Büyük zincir marketlerde, büyük teknoloji mağazalarında satılan beyaz eşyalar(buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kuruma makinesi vb.) ve televizyonlar karşısında bazen internet üzerinde e ticaret siteleri vasıtası ile satılan aynı modellerin daha ucuz olduğunu görebilir siniz. Ancak size teslim edilecek mal hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız gerekir. Örneğin size teslim edilen mal hasarlı çıkar ise ne yapacaksınız? Detaylar yazıda..

Büyük teknoloji mağazalarından beyaz eşya(buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kuruma makinesi vb.) veya televizyon alma niyetiniz var ancak internet üzerinden daha ucuza buldunuz..

Fırsat ele geçti ama akılda bir soru işareti— “ürün hasarlı gelir mi-taşıma sırasında hasar görür mü”

Tamam riski göze aldık, zaten internet üzerinden yapılan satışlar da 14 gün sebepsiz iade var, ancak durum beyaz eşya gibi fiyatı yüksek mallarda değişiyor.

Sitemizde tüketici hakları konusunda tüm birçok bilgi-yazı bulunsa da beyaz eşyada durum farklı işliyor!

İnternet Üzerinden Beyaz Eşya veya Televizyon Alanlar Nelere Dikkat Etmeli?

İki çok önemli husus var bu iki aşamayı kaçırırsanız çok zorlanırsınız!!!

1-)Ürün teslim edilirken kargo taşıma kutusu üzerinde hasar göçük vuruk kırık çizik var mı?

Eğer size teslim edilecek beyaz eşya veya televizyon dış ambalajı yani kutusu üzerinde hasar, vuruk, kırık, çıkık mevcutsa hiç düşünmeden ürünü kabul etmeyin. Ben bu ürünü almıyorum hasarlı deyin yoksa başınız çok ağrır, zaten büyük e-ticaret siteleri bu hususta sizi uyarır ürün kutusunda ambalajında hata, hasar varsa sakın almayın DER!

Peki burda hata hasarı fark etmediniz? İkinci aşama?

2-)Ürünü teslim aldınız, hata, hasar vuruk kırık çizik sonradan fark ettiniz?

Bu durumda ilk aşamayı kaçırmış oluyorsunuz, yani gelen ürün kutusunda bulunan hasar kırık çizik e dikkat etmemiş, o anda iade etmemiş veya böyle bir şey yoksa bile kutu içinden çıkan ürünün hasarlı olduğunu sonradan fark ediyorsunuz!

BU DURUMDA YAPILACAK TEK İŞLEM:

Ürünün yetkili servisinin gelip ürün kurulumu yaparken ürünün hasarlı, hatalı, kırık, çizik olduğunu raporlamasını sağlamaktır. Servis eğer ürün çizikti hatalı idi gibi bir tutanak tutarsa o tutanağa dayanarak ürünü iade edebilirsiniz.

BU İKİSİNİDE YAPMADINIZ NE OLACAK?

Böyle bir durumda artık iş tüketici hakem heyetinin ve tüketici mahkemesinin kanaatine görüşüne takdirine kalmış oluyor.

TÜKETİCİLERE TAVSİYEMİZ TAŞIMA ESNASINDA OLUŞABİLECEK HASARLARDAN DOLAYI GELEN ÜRÜNÜN AMBALAJINI KUTUSUNU DİKKATLİ İNCELEMELERİ, TEREDDÜTE YER VERMEYECEK ŞEKİLDE HATA HASAR GÖRMELERİ DURUMUNDA İADE ETMELERİ tavsiyesidir.

Bunu şu yüzden tavsiye ediyoruz, taşıma firmaları ile satıcı arası yaşanacak ihtilaflardan ötürü;

Örneğin bir çamaşır makinesi aldınız ve hasarlı geldi, birinci ihtimal satıcının size elinde kalmış hasarlı bir ürünü göndermiş olmasıdır, ikinci ihtimal ise satıcı hasarsız bir ürün kargoya teslim etse bile taşıma firması taşıma sırasında ürüne bir hasar vermiş olabilir. Böyle bir durumda ürüne kim hasar verdi diye araştırma yerine direkt ürünü teslim almaz yani kabul etmez iseniz tüm sorumluluktan kurtulmuş olursunuz ve mesele artık satıcı ile taşıyıcı firma arasında kalmış olur.

DETAY(ÖNEMLİ HUSUS): Hasarlı ürünü dikkat etmeden teslim aldınız, üründe çarpma izi var ileride üründe kendi kendine bir hata meydana gelse ve ürünü garantiye verseniz, teknik servis size bu üründe hasar var, kullanıcı hatası ve garanti dışı diyebilir, bu yüzden yukarıda saydığım 2 aşamaya çok dikkat ediniz! Saygılar.