İlamlı icralarda herhangi bir yetki problemi yoktur. Alacaklı kişi, istediği icra dairesine giderek süreci başlatabilir. İlamlı icra takiplerinde borç, mahkeme kararı sonucu verildiğinden dolayı borçlu kişi, açılan takibe kesinlikle itiraz edemez. Bunun dışında borçlu kişi, diğer birçok itirazları icra mahkemelerinde açabilir. Borçlunun dava açabileceği durumlar şu şekildedir:

–             Temyiz

–             Zamanaşımı

–             İfa

İlamlı icra takiplerinde zamanaşımı süresi 10 sene olarak belirlenmiştir. 10 sene boyunca herhangi bir işlem yapılmadığı takdirde icra dosyaları düşer.

 

İlamlı İcra Takibinin Konusu

İlamlı icra takibinin konusu çeşitlilik gösterir. Bu konular arasında çocuk teslimi, menkul teslimi, para alacağı, bir gayrimenkulün tahliyesi gibi konular yer alır. İlamlı takiplerde kullanılacak evraklar şu şekildedir:

–             Mahkeme kararı

–             Noter senedi

–             Mahkeme önünde yapılan feragat ya da sulh

–             Temyiz ve icra kefaletnameleri

–             Hakem kararı

İlamlı icra takiplerinin başlatılması için kararın kesinleşmiş olmasına gerek yoktur. Bu hususun istisnaları ise şunlardır:

–             Sayıştay ilamları

–             Taşınmaz mal ile alakalı ayni haklara ilişkin ilamlar

–             Tazminat ilamları ve menfi tespit davaları

–             Kişiler ve aile hukukuna ilişkin ilamlar

–             Bayrağına ve siciline bakılmaksızın tüm gemilere ve bunlarla alakalı ayni haklara ilişkin ilamlar

 

İlamlı Takip ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

  1. İlamlı takiplerde yetki problemi olmaz. İstediğiniz herhangi bir yerden icra takibini başlatabilirsiniz.
  2. İlamlı takiplerde harç alınmaz. Vekalet sureti harcı, tebligat harcı ve başvuru harcı alınır.
  3. İlamlı icra takiplerinde ödeme emri gönderilmez. Bunun yerine icra emri gönderilir. İcra emri, ödeme emrine göre daha ağır ve etkilidir.
  4. Bazı ilamların icraya konu olabilmesi için kesinlik şartı aranır. Bu nedenle ilamlı icraya koymadan evvel şartın uygunluğu kontrol edilmeli.
  5. İlamlarda her kalemde farklı faiz oranları olabilir. Takip açılmadan önce bu faiz oranları dikkatli bir şekilde incelenmeli.
  6. Takibin kesinleşip kesinleşmediği konusuna çok dikkat edilmeli. Kesinleşmeden takibe koyulan ilamlı takibin iptal edilmesi, alacaklı kişiyi oldukça zarara uğratabilir. Bu sebepten dolayı kesinlik hususuna mümkün mertebe dikkat etmek gerekir.

 

İlamlı Takip Nedir? Nasıl Başlatılır? İlamlı Takip Dilekçe Örneği

 

 

Keywords: İlamlı İcraya İtiraz Nasıl Yapılır, ilamlı icraya itiraz, ilamlı icra, icraya itiraz dilekçesi, ilamlı icra ne zaman kesinleşir, ilamlı icra takibi aşamaları, ilamlı icra takibi kaç günde sonuçlanır, ilamlı icrada faize itiraz, ilamlı icra takibi, ilamlı icra yetki, ilamlı icra bilinmesi gerekenler, ilamlı icra nelere itiraz edilebilir, ilamlı icraya dava açmak, ilamlı icra takibinin konusu, hangi kararlar icraya verilebilir,

İcra Takibi Nasıl Açılır?