Şehit Yakınları ÖTV indirimli olarak araç alabiliyor iken gaziler alamıyormuş!!!

Şehit Eşi, Çocukları ve Anne Babası hepsinin birer sefer araç alma hakkı varmış!!! 

Alınacak araç en fazla 200.000 TL’yi geçmemeliymiş!!!

Aracı 5 yıl boyunca kimseye satamıyormuşuz!!!

2018 Yılı sonuna kadar hakkımızı kullanmalıymışız!!!

07/09/2016 tarihinde resmi gazete yayımlanan ÖTV Genel Tebliği ile birlikte Şehit ve Gazi Yakınlarına ÖTV’si araç alım hakkı tanınmasıyla birlikte bu haktan faydalanacak kişiler ve toplumda konu hakkında biraz gazete yada sosyal medya vasıtasıyla bilgi edinmiş olan kişiler arasında yukarı konuşmaların olduğuna hepimiz şahit olmuşuzdur. Esasında konu hakkında yapılan çeşitli düzenlemeler nedeniyle insanların kafalarının karışması gayet doğaldır. Biz bu yazımızda mevzuat düzenlemelerini kafa karışıklığına yol açmayacak sadelikte açıklayarak şehir efsanesine dönüşen yada yanlış bilinen bir takım bilgileri izah ederek şehit ve gazi yakınlarının hangi şartlarda bu düzenlemeden faydalanabilecekleri, malul ve engellilere sağlanan hak ile şehit ve gazi yakınlarına tanınan hak arasında ne tür farklılık bulunulduğu ayrıntılı olarak açıklanacaktır.

GİRİŞ

Ülkemizde 4760 sayılı ÖTV Kanunu ile belirli şartları taşıyan malul ve engellilerin ÖTV indiriminden faydalanarak taşıt edinme hakları mevcuttur.

ÖTV kanununa ulaşmak için tıklayınız

http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4760.pdf

07/09/2016 tarihinde resmi gazetede yayımlanan 29856 sayılı  ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 2) ile birlikte malul ve engellilerin yararlandığı ötv indirimli araç alımı hakkından Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde sayılan kişilerden hayatını kaybetmiş olanların eş veya çocuklarından birisi, eş ve çocuğu yoksa ana veya babasından birisinin faydalanması yolu da açılmıştır.

İlgili genelgeye ulaşma için tıklayınız

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/10/20161013-5.htm

Son olarak 05/12/2017 tarihinde yürürlüğe giren 7061 sayılı BAZI VERGİ KANUNLARI İLE DİĞER BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN ile birlikte ÖTV düzenlemesinde bir takım değişiklik yapılmış ve “motor silindir hacmi 1.600 cm³’ü aşanlar” ibaresi “hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL’yi aşanlar” şeklinde, değiştirilmiş ve maddeye eklenmiştir.

İlgili kanuna ulaşma için tıklayınız

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/12/20171205-12.htm

Peşinen belirtmek gerekir ki bu torba yasa olarak bilinen bu kanundaki 200.000 TL sınırı konusundaki düzenleme sadece malul ve engelli araç alım düzenlemesini kapsarken gazi ve şehit yakınlarına tanınan hakkı ilgilendirmemektedir

Buna Göre;

1- MALUL ve ENGELLİ BİREYLER DIŞINDA ÖTV’SİZ ARAÇ ALABİLECEK KİŞİLER KİMLERDİR?

Konuyla ilgili olarak çıkarılan Genel Tebliğin 6.3 İstisnadan yaralanacak kişiler başlıklı maddesinde özetle bu haktan gaziler ve şehit yakınlarının yararlanabileceği belirtilmiştir. Ancak yararlanılamayacak özel durumlar ise şunlardır;

  Belirtilen kişilerin eş veya çocuğuna, eş ve çocuğu yoksa anne veya babasına tanınmış olup, bu yakınlardan hiçbirisinin olmaması veya istisna hakkından yararlanmamaları durumunda dahi istisnadan yararlanma hakkı, hayatını kaybetmiş harp veya vazife malulünün kardeşi, yeğeni, kayın hısımları vb. başka bir yakını tarafından kullanılamaz.

Harp veya vazife malulünün hayatını kaybettiği tarih itibariyle eşi ve/veya çocuğu bulunması halinde, bu haktan münhasıran eş veya çocuk yararlanabilir. Eş veya çocuğun bu haktan herhangi bir nedenden dolayı yararlanmaması, anne veya babanın istisnadan yararlanma hakkını sağlamaz.

Tekrar evlenen dul eşin istisnadan faydalanamayacağı tabiidir. Ancak, hayatını kaybetmiş harp veya vazife malulünün çocuklarının evli olmaları veya sonradan evlenmeleri istisnadan yararlanma hakkını ortadan kaldırmaz.

2- ÖTV İSTİSNASINDAN YARARLANACAK KİŞİNİN YAPMASI GEREKEN İŞLEMLER NELERDİR?

A- Malullük Durum Belgesi

Harp ve vazife malullerinin yakınları araç alabilmesi için; Harp veya vazife malullerinden hayatını kaybetmiş olanların eş veya çocuklarından birisi, eş ve çocuğu yoksa anne veya babasından birisinin istisnadan yararlanmak istemesi durumunda, hayatını kaybetmiş harp veya vazife malulünün eşi, çocuğu, anne veya babası olduğuna dair Sosyal Güvenlik Kurumundan “Malullük Durum Belgesi” almaları gerekir.

B- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi

İstisnadan yararlanmak isteyen kişilerin ayrıca ilgili nüfus müdürlüğünden hayatını kaybetmiş harp veya vazife malulüne ait “Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi” almaları gerekir.

C- Haktan Vazgeçtiğine Dair Beyaz Yazısı

İstisnadan, hayatını kaybetmiş harp veya vazife malulünün eşinin yararlanmak istemesi halinde her bir çocuktan istisna hakkından feragat ettiğine dair beyan alması gerekir.

İstisnadan, hayatını kaybetmiş harp veya vazife malulünün reşit çocuğunun yararlanmak istemesi halinde, dul eş ve varsa diğer çocukların her birinden (reşit veya mümeyyiz olmayan çocuk/çocuklar adına veli veya vasiden) haklarından feragat ettiklerine dair beyan alması gerekir.

Hayatını kaybetmiş harp veya vazife malulünün vefat ettiği tarih itibariyle eş veya çocuğunun olmaması halinde, söz konusu istisnadan anne veya baba yararlanabilir. Bu durumda, istisnadan annenin yararlanmak istemesi halinde babadan; babanın yararlanmak istemesi halinde anneden, hakkından feragat ettiğine dair beyan aranır

Düzenlenecek Feragat beyanı noter huzurunda yazılı olarak yapılması gerekir.

3-ÖTV İSTİSNASI KAPSAMINDA ALINABİLECEK ARAÇ TÜRLERİ NELERDİR?

Tutar sınırlaması olmaksızın;

  • 1600 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb. taşıtların,
  • Eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtların,
  • Motor silindir hacmine bakılmaksızın motosikletler

bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır.

Engelli bireylere getirilen 200.000 TL’yi aşmama kuralı Şehit ve Gazi yakınlarına tanınan hakta geçerli değildir. Şehit ve Gazi yakınları tutar sınırı olmaksızın 1600 motor hacmini geçmeyen binek araç alabilmektedirler.

4- ÖTV İSTİSNASI ile ALINAN ARACIN DAHA SONRA SATILMASI DURUMUNDA BİR YÜKÜMLÜLÜK VARMIDIR?

İstisnadan yararlananların ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden istisnadan yararlanamayan kişi ve kurumlara satışı veya devrinde ÖTV aranır.

Aracın bu haktan yararlanabilecek durumda olan hayatını kaybetmiş başka bir harp veya vazife malulünün yakınına satış ve devrinde ÖTV aranmaz.