Son günlerde yapılan yargı reformu ile artık Avukatlık mesleğine giriş için sınav şartı getirildiği duymuşuzdur.  Peki avukatlığa girişte sınav nasıl yapılacak, avukatlığa girişte sınav konuları nelerdir,  hukuk mesleklerine giriş sınavı nedir, yazımızda sizlere tüm detaylarıyla avukatlığa giriş sınavı olarak bilinen hukuk mesleklerine giriş sınavından bahsedeceğiz.

Yargı reform paketi 24/10/2019 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Burada göze çarpan en önemli düzenlemelerden birisi Hukuk Mesleğine giriş sınavı düzenlemesidir.

Resmi gazetede yayınlanan 7188 sayılı kanunun 3 maddesine göre artık avukat olabilmek için hukuk mesleğine giriş sınavında başarılı olma şartı getirilmiştir.

3. MADDE

Yine yukarıda görüldüğü üzere 4. Maddede ise Noter olabilmek için Hukuk Mesleğine giriş sınavında başarı şartı getirilmiştir.

Yani özetle hukuk fakültesi mezunları avukat veya noter olabilmek için hukuk mesleğine giriş sınavında başarılı olmaları gerekmektedir.

Hukuk Mesleğine Giriş Sınavı Nedir?

Bu sınav avukat ve noter olmak isteyenler ile hakim adaylığı sınavına girmek isteyenler için getirilmiş bir sınavdır. Bu sınava ülkemizde hukuk fakültesi mezunları ve denklik alabilmiş yabancı ülke hukuk fakültesi mezunları girebilmektedir.

 

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Konuları Nelerdir?

Bu konular hukuk fakültesi mezunlarının yabancı olmadığı konulardır.

Anayasa Hukukundan başlayarak Türk Hukuk tarihine kadar uzanan geniş bir konu yelpazesi bulunmaktadır.

SINAV KONULARI

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavını Kim Yapacak?

Bu sorunun cevabı da 7188 sayılı kanunda açıkça belirtilmiştir. Buna göre sınavı ÖSYM olarak bilinen Ölçe, Seçme ve Yerleştirme Kurumu Başkanlığı Yapacaktır.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

Bu konuda Adalet Bakanlığı ile ÖSYM nin protokol yapması beklenmektedir. Ancak kanuna göre YILDA EN AZ BİR KEZ bu sınavın yapılması gerekmektedir.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Nasıl Olacak?

Sınav en az 100 soru üzerinden test usulü yapılacak ve sınavdan en az 70 alanlar başarılı sayılacaktır.

 

İlgili 7188 sayılı kanuna ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/10/20191024-22.pdf

 

Konu hakkında görüşlerinizi lütfen aşağıya yorum ekleyerek yapabilirsiniz.